22-03-2023

Ontmoet zij-instromer Berend-Jan

Berend-Jan (rechts op de foto) – Zij-instromer allround timmerman
Mijn naam is Berend-Jan, 26 jaar oud en woonachtig in Alphen aan den Rijn. Na verschillende opleidingen en functies zoals marketeer en retail manager ben ik nu in de bouw beland.

Na het behalen van mijn havodiploma heb ik één jaar de opleiding Pabo gedaan. Na een jaar kwam ik erachter dat dit niets voor mij was en ben ik gestopt met de opleiding. Ik heb toen een jaar gewerkt bij mijn vader in de supermarkt om vervolgens te beginnen aan de studie Commerciële Economie. Na deze vierjarige studie vond ik het opnieuw lastig om te bepalen wat ik nu echt wilde voor de toekomst.

Een paar maanden later ben ik gestart als junior marketeer, maar al snel kwam ik erachter dat het marketing-vak niet iets is waar ik mijn energie uit haal. Waar ik wel energie van krijg is initiatieven waar de wereld een stukje beter van wordt. Op deze manier ben ik toen terecht gekomen bij 'The Good Roll'. Hier ben ik gaan werken als junior retail manager, het sales-vak. Ook hier kwam ik redelijk snel tot de conclusie dat dit ook niet op mijn lijf geschreven is.

Dit was het moment dat ik eens goed bij mijzelf en mijn omgeving te rade ben gegaan. 'Wat vind ik nou echt leuk?', 'Waar krijg ik energie van?' en 'Waar zou ik trots op kunnen zijn?' Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat iets maken, timmeren of bouwen erg leuk vind, maar dit vooral hobby-matig deed. Doordat ik via mijn zwager en zijn bedrijf de kans kreeg om eens werkmatig 'met mijn handen bezig te zijn' kwam ik erachter dat dit vele malen beter bij mij past. Het maken van bouwopdrachten geeft mij voldoening en maakt mij soms zelfs trots.

Na een halfjaar bij mijn zwager deze kans gekregen te hebben, ben ik om mij heen gaan kijken. Kijken naar een bedrijf waarbinnen mogelijkheden zijn tot ontwikkeling op het gebied van bouw, maar waar ik ook lekker mocht beginnen met mijn zogenaamde 'voeten in de klei'. Daar ben ik bij Vink+Veenman voor mijn gevoel meer dan goed in geslaagd.

Op dit moment leer ik alles van Martin (uitvoerder) en Alex en Piet (timmermannen) die hun vak ontzettend goed verstaan en mij ook oprecht van alles willen leren. Ik kan vrijwel al het gereedschap op een juiste manier gebruiken en word stukje bij beetje iets handiger en sneller. Maar ook het hele bouwproces wordt voor mij een stuk duidelijker. Omdat ik dit nog niet vanuit ervaring of educatie heb meegemaakt, vind ik het geweldig om het van zo dichtbij mee te mogen maken. Ik word dan ook meegenomen in vrijwel alle primaire processen van de organisatie (het bouwen zelf) en kan niet wachten om hierin steeds wat meer verdieping te vinden. Uiteindelijk krijg ik veel energie van het gezamenlijk komen tot mooie fysieke resultaten. Want zo is het wel: We doen het samen!